Χρήσιμες εκφράσεις της bab.la - Ακαδημαϊκός Λόγος

Η κατηγορία Ακαδημαϊκός Λόγος περιλαμβάνει τις αποδόσεις συνηθισμένων και παγιωμένων εκφράσεων που συναντούμε σε ακαδημαϊκά κείμενα. Επιλέξτε μια από τις υποκατηγορίες για να δείτε πώς γράφουμε σωστά παραθέσεις και υποσημειώσεις, πώς κάνουμε συγκρίσεις και πώς παρουσιάζουμε τα συμπεράσματά μας σε μια εργασία.

Το λεξικό φράσεων για τον ακαδημαϊκό λόγο είναι ένας οδηγός για να σας βοηθήσει με τις παγιωμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές και διπλωματικές εργασίες. Χωρίζεται σε υποκατηγορίες όπου μπορείτε να δείτε τις συνηθέστερες εκφράσεις για διαφορετικά τμήματα μιας ακαδημαϊκής εργασίας.

Η συγγραφή μιας εργασίας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, ακόμα κι αν την γράφουμε στη μητρική μας γλώσσα. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να την γράψουμε σε μια ξένη γλώσσα! Ο ακαδημαϊκός λόγος έχει συγκεκριμένες παγιωμένες εκφράσεις, κάτι που σίγουρα ισχύει και στη μητρική μας γλώσσα. Δεν ους δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί τις γνωρίζουμε και περιμένουμε υποσυνείδητα να τις συναντήσουμε σε ακαδημαϊκά κείμενα.

Αυτές οι παγιωμένες εκφράσεις μας δυσκολεύουν γιατί, ακόμα κι αν δεν είναι γραμματικώς λάθος να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά, έχει καθιερωθεί ένας πολύ αυστηρός τρόπος χρήσης τους. Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε τα λάθη, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις συνηθισμένες και χρήσιμες εκφράσεις που θα σας βοηθήσουν να γράψτε την τέλεια εργασία.

Για παράδειγμα στην υποκατηγορία Πίνακας Περιεχομένων μπορείτε να δείτε προτάσεις τίτλων, ενώ στην υποκατηγορία Συντομογραφίες θα βρείτε τις πιο συνηθισμένες συντομογραφίες και ακρωνύμια. Πώς αναλύουμε σωστά ένα διάγραμμα; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διατύπωσης ενός επιχειρήματος; Πώς συντάσσουμε έναν ορισμό; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που απαντά το λεξικό φράσεων. Κάθε έκφραση που θα βρείτε στο λεξικό συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή για να γνωρίζεται σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται.

Το κλειδί για καλύτερους βαθμούς είναι εργασίες που ξεχωρίζουν. Οι καθηγητές σας διορθώνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εργασίες σαν τη δική σας, γι' αυτό και σας συμφέρει να τους κινήσετε το ενδιαφέρον! Ρίξτε μια ματιά στις εκφράσεις που σας προτείνουμε για να αποφύγετε το βαρετό στυλ και τις επαναλήψεις. Έτσι το κείμενο σας θα έχει ενδιαφέρον και ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει με μεγαλύτερη ευκολία τα επιχειρήματά σας. Όσο πιο ευχάριστη είναι η εργασία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να βαθμολογηθείτε με άριστα!

Όλοι ξέρουμε πως είναι σημαντικό να κλείνουμε τις εργασίες μας με έναν εντυπωσιακό επίλογο, αλλά φτάνοντας στο τέλος της εργασίας μπαίνουμε πάντα στον πειρασμό να την κλείσουμε βιαστικά για να την παραδώσουμε μια ώρα αρχύτερα. Με το Λεξικό Φράσεων μπορείτε εύκολα να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να κλείσετε την εργασία σας: δείτε τις εκφράσεις που σας προτείνουμε στην υποκατηγορία επίλογος και αποφύγετε τα λάθη στο ύφος και στην έκφραση.

Πολλές φορές χάνουμε βαθμούς από τις παραθέσεις. Αν και οι παραθέσεις είναι κουραστικές, γιατί μας αναγκάζουν να επαναλαμβανόμαστε και απαιτούν την αμέριστη προσοχή μας, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά εύκολες. Εδώ θα βρείτε όλες τις εκφράσεις που χρειάζεστε για να γράφετε σωστά τις παραθέσεις στις εργασίες σας.

Οι συντομογραφίες μας λύνουν τα χέρια και μας γλιτώνουν χρόνο. Αν και είστε ελεύθεροι να σχηματίσετε τις δικές σας, ανάλογα με το θέμα τις εργασίας σας και τους όρους που επαναλαμβάνονται συχνά στο πλαίσιό της, υπάρχουν και κάποιες παγιωμένες συντομογραφίες που θα ήταν καλό να γνωρίζετε.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με την εργασία ή τη διπλωματική σας!